Te roladki z cukinii to moje mistrzowskie danie. Zachwycający przepis przywiozłam z Włoch
Kuchnia włoska kojarzy nam się z pizzą i makaronami. Jednak ma o wiele więcej doskonałych potraw. Sporo w niej serów, warzyw, lekkich mięs i ryb. W czasie wakacji we Włoszech zachwyciły mnie lekkie roladki z cukinii. Cukinia zresztą jest bardzo popularna w tamtejszej kuchni. Możne nie aż tak, jak pomidory, ale Włosi przyrządzają ją na wiele sposobów. A wspomniane roladki są warte spróbowania. Doskonale sprawdzą się na obiad lub kolację.
Jak najłatwiej pokroić cukinię w cienkie plasterki?
Podstawą roladek z cukinii jest oczywiście cukinia. By dała się elegancko zrolować, musi być pokrojona w cienkie, długie plasterki. Jak je otrzymać? Do krojenia cukinii można wykorzystać szczelinowy nożyk do warzyw. Musi mieć on jednak ostrze szersze niż sama cukinia. Można też do tego celu użyć mandoliny. Cukinię trzeba przeciągać po niej lekko dociskając warzywo. W każdym przypadku ważne jest jednak, by ostrze było rzeczywiście ostre. Inaczej plasterki nie będą się ładnie kroiły i łatwo będzie je przerwać.
Ja zwykle używam do tego celu zwykłego noża kuchennego. Musi mieć jednak ostre, ale niezbyt grube ostrze. Najpierw z cukinii odkrawam pierwszy plasterek, a potem kładę ją miejscem przekroju na kuchennej desce i w tej pozycji odkrawam kolejne plasterki.
Jak zrobić roladki z cukinii z serem i szpinakiem?
Przygotowanie roladek z cukinii sprowadza się do zrolowania ich z farszem, a potem zapieczenia w sosie. Potrawa wychodzi lekka i aromatyczna.
Przepis: Roladki z cukinii z twarogiem i szpinakiem
Roladki z cukinii nadziewane twarogiem i szpinakiem i zapiekane w sosie pomidorowym
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 125 w każdej porcji
Składniki
Na roladki:
- 1 większa, młoda cukinia
- 100 g świeżego szpinaku
- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 100 g twarogu, np. ricotta, sernikowego
- sól, pieprz
Na sos pomidorowy:
- 4 pomidory
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- oregano
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Krojenie cukiniiCukinię umyj, wytrzyj, nie obieraj. Pokrój ją wzdłuż w cienkie plasterki. Oprósz solą, odstaw na 30 minut. Po tym czasie osusz je papierowym ręcznikiem.
- Przygotowanie farszuSzpinak opłucz, osusz, posiekaj. Czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, wsyp szpinak, przesmaż. Dodaj czosnek, chwilę podsmaż. Całość oprósz solą i pieprzem. Duś kilka minut, aż odparuje nadmiar płynu. Szpinak wystudź i ewentualnie osącz. Wymieszaj go z twarogiem, farsz dopraw do smaku.
- Przygotowanie sosuPomidory umyj, sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę, usuń stwardniałe kawałki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, wsyp cebulę i zeszklij ją na niedużym ogniu. Wsyp czosnek, chwilę go przesmaż. Dodaj pomidory, przesmaż je, a potem oprósz przyprawami i duś ok. 15 minut, aż sos zgęstnieje.
- Nadziewanie i zapiekanie roladekKażdy plaster cukinii posmaruj przygotowanym farszem. Zwiń go w roladkę. Sos wlej do naczynia do zapiekania, ułóż na nim roladki. Naczynie przykryj, wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusza i zapiekaj roladki ok. 25 minut.
Roladki z cukinii – wskazówki
Oto kilka podpowiedzi dotyczących przygotowania roladek z cukinii.
- By uelastycznić plasterki cukinii przed zrolowaniem, można je oprószyć solą i odstawić na pół godziny. Po tym czasie wystarczy je osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Plasterki cukinii można też przed zawinięciem zrumienić na patelni grillowej. Wtedy uzyskają charakterystyczne paski i bardziej wyrazisty smak.
- Roladki w naczyniu do zapiekania należy ułożyć w pojedynczej warstwie, a wtedy łatwo będzie je wyciągać. I nie ucierpi na tym inna roladka.
- Roladki z cukinii najlepiej smakują podane na ciepło, ale można je też zjeść na zimno. Doskonale nadają się też do odgrzewania.